Vakopleiding en onderwijs voor meisjes en jonge vrouwen in Noord Ghana
Dit project wordt uitgevoerd door onze lokale partner Centre for Development and Policy Advocacy (CEDEPA) in Tamale.
Kansen creeren 2.0 is een vervolg op de ervaringen van afgelopen twee jaar waarin inderdaad is bewezen dat een laagdrempelige vakopleiding leidt tot betaald werk en zelfstandigheid van de deelnemers. De komende twee jaar worden 65 meisjes en jonge vrouwen opgeleid en begeleid in het opbouwen van een zelfstandig leven en inkomen.
Wilt u ook bijdragen aan een beter leven voor voormalig straatmeisjes en jonge vrouwen in noord Ghana? Klik hier om direct te doneren!
Nieuw in het project 2.0 is dat CEDEPA inzet op het opbouwen van lokale netwerken en samenwerking met instellingen die zich met (jeugd)werkgelegenheid bezig houden. Het doel hiervan is om vanuit de praktijk kennis te delen over laagdrempelige vakopleidingen en een proces op gang te brengen om overheid en werkgevers te betrekken bij het optimaliseren van laagdrempelige vakopleidingen en het stimuleren van werkgelegenheid voor de jongeren in de regio.
Dit innoverende project ondersteunt 45 voormalig straatmeisjes en kwetsbare jonge vrouwen uit de armste wijken rondom Tamale om beroepstraining te volgen. Naast de traditionele vakken als kleding maken en kente-weven bieden we ook technische beroepen aan zoals dat van monteur van mobiele telefoons, televisies en computer beheerder in bijvoorbeeld een internetcafé. Er is veel werk te vinden in deze beroepen. Naast de vakopleiding krijgen de jongeren ook begeleiding van sociaal werkers en onderwijs in het starten van een bedrijfje, boekhouden en bedrijfsvoering. Het doel is dat ze na het scholingstraject ofwel met een eigen bedrijfje ofwel in loondienst een duurzaam en zelfstandig inkomen verdienen. Ze krijgen, na het geslaagde leertraject, een startpakket met materiaal mee zodat ze zich niet direct in de schulden hoeven te steken om hun bedrijfje op te starten.
Daarnaast worden 20 meisjes ondersteund om middelbaar onderwijs te kunnen volgen. Zij krijgen een fiets zodat zij naar school kunnen komen of krijgen studiefinanciering zodat zij de kosten van het onderwijs (schoolgeld, leermaterialen, boeken, etc.) kunnen betalen. CEDEPA schoolt de jongeren door workshops om op middelbare scholen of andere locaties voorlichting te geven over de gevaren van het straatleven. Dit heeft tot doel te voorkomen dat steeds meer jonge meisjes ervoor kiezen om hun geluk op de straten van de grote steden te zoeken.
2022 – 2023:
Met dit innoverende project ondersteunen we dertig (30) voormalig straatmeisjes en kwetsbare jongeren in de armste wijken rondom Tamale om vaktraining te volgen. Naast de traditionale vakken als kledingmaken en kente-weven bieden we ook technische beroepen aan zoals dat van reparateur van mobiele telefoons, televisies en andere kleine technische apparaten, en dat van computerbeheerder in bijv. een internet-café.
Wilt u ook bijdragen aan een beter leven voor voormalig straatmeisjes en jonge vrouwen in noord Ghana? Klik hier om direct te doneren!
Er is momenteel veel werk te vinden in deze beroepen en Adamfo Ghana wil juist meisjes de kans geven om zich hierin te specialiseren om hen te empoweren en gender-stereotypen te doorbreken. Naast de vaktraining krijgen de jongeren ook begeleiding van maatschappelijk werkers en onderwijs in ondernemerschap, boekhouden en bedrijfsmanagement. Doel is dat ze na afronding van het scholingstraject in staat zijn om een eigen bedrijfje op te zetten en succesvol een duurzaam en zelfstandig inkomen te verdienen. Ze krijgen hiertoe startpakketten mee, zodat ze zich niet direct in de schulden hoeven te steken om hun bedrijfje op te starten. Ook worden ze gestimuleerd om tijdens de training te sparen, en krijgen ze ondersteuning in het opzetten van een groeps-spaarsysteem.
Op termijn wordt beoogd dat het eerste cohort dames dat afstudeert, weer andere meisjes binnen hun eigen bedrijfje opleiden. Tot slot worden de jongeren met workshops geschoold om op middelbare scholen of andere locaties voorlichting te geven over het straatleven en mogelijke alternatieven. Dit heeft tot doel te voorkomen dat steeds meer jonge meisjes ervoor kiezen om hun geluk op de straten van de grote steden te gaan beproeven.